luni, 9 februarie 2009

TITLUL

Una dintre responsabilităţile mari atunci când scrii un scenariu este aceea de a-i da un titlu. E ca atunci când dai un nume unui copil. Trebuie să te asiguri că nu e un nume de care colegii de grădi să facă mişto, care să fie în trend fără să întoarcă jumătate de oraş capul când strigi de exemplu Alexandra, să îl caracterizeze în caz că are şanse mai mari să devină cioban decât rabin şi aşa mai departe.
Titlul trebuie să fie sonor, uşor de ţinut minte şi să caracterizeze foarte bine genul din care face parte. Nu ştiu dacă nu ar fi o dezamăgire pentru cineva care se duce la un film numit Extratereştrii atacă şi care să fie de fapt o dramă de familie fără extratereştrii.
Titlul se pune de obicei înainte să te apuci de un scenariu şi îţi poate fi de folos, ca fir roşu al scenariului, pentru că o să-ţi amintească o vreme tema şi ideea de la care ai pornit. Dacă pe parcurs se schimbă acţiunea iar titlul nu mai e potrivit, nu e nici o problemă, pentru că oricum titlul îl vei schimba. E mai important decât crezi să dai un working title scenariului tău, tocmai din motivele pe care le-am spus.

4 comentarii:

Luci@N spunea...

(un fost anonim):pe mine un titlu ales neinspirat(nefericit?)ma blocheaza si de aceea fac eforturi inca de la inceput sa-l gasesc pe cel potrivit.Un titlu inspirat "cheama"dupa el continutul...

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

True. Dar în situaţii de criză e bun şi un working title. De obicei dacă stau prea mult la primul draft iese cam aiurea. De-aia încerc să fac primul draft să meargă repede, până nu se răceşte scenariul. Şi evit să mă cramponez de titlu sau de câteva secvenţe.

Anonim spunea...

(off topic) Mada, mi se pare nitel aiurea poll-ul tau referitor la ceea ce urmarim in primul rand la un film. Si daca vreau sa pun (cam) toate? Nu cred ca este profi si/sau realist sa consideri ca un film va fi mai reusit decat altul daca are un scenariu superior, sau daca actorii joaca close to perfection, daca alte segmente sunt de @#$*!@ :) Imagineaza-ti un regizor de talia lui Bergman care sa-si fi cooptat actori aaaa....(si aci zi tu niste actori hiper prosti). :D Thanx.

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

Perfect de acord. La inceput era putin altfel poll-ul. Spunea: care crezi ca e cea mai importanta persoana pe platou?
Dar s-au prins multi de ironie. O sa iti povestesc mai tarziu, poate intr-un post, despre luptele de orgoliu pe platouri nonprofi. Desi nu cred ca are sens. E de intuit.
Oricum, cred, ca si tine, in munca in echipa.
Si cei care au votat ceva sau altceva, se uita de fapt la toate. Eram doar curioasa.