sâmbătă, 28 februarie 2009

LIKE I CARE


E bine sa vezi filmele cu pixul si hartia la indemana, mai ales daca nu le vezi pentru prima oara. In general lumea urmareste si observa firul narativ al povestii, iar restul elementelor le intra pe sub piele, ii tensioneaza sau ii relaxeaza.
Sa vezi un film "bine" inseamna sa analizezi tot amalgamul de lucruri care intra pe sub pielea ta. Sa te gandesti care sunt procedeele de "...". Ce ti-a dat senzatia de revolta, ce te-a amuzat si de ce, cum ai intrat in intimitatea personajului (poate un prim-plan, poate scenografia care descrie personajul, poate muzica sau miscarile de aparat, observarea mai atenta de catre camera a unui gest actoricesc).
Punctul de vedere este cel mai important. Ce parere are regizorul despre subiectul pe care l-a facut. Ii plac personajele? Este de acord cu reactiile lor? Le ironizeaza sau le este mila de ele? Cum joaca actorul personajul (mai ales in rolurile de compozitie). Il infatiseaza ca fiind un frustrat? Un plangacios, un om care nu are nimic de pierdut?
Filmele americane nu au un punct de vedere atat de evident-curajos, si de multe ori spun doar lucruri precum "naspa situatia". Poate industria nu lasa atat de mult loc de exprimare, dar este o surpriza cu atat mai mare atunci cand regizorul se simte ca are personalitate puternica. Mi-a placut Paranoid Park.

3 comentarii:

Luci@N spunea...

Sunt multe feluri de a"vedea" un film si ele sunt dictate de formatia fiecaruia si de interesul de moment.

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

scuze, nu vroiam sa sune prea imperativ. sunt doar lucruri care mie nu mi s-au spus, si un punct de pornire pentru a vedea un film "profi". cineva din anul I ma intreba la ce ar trebui sa fie atent atunci cand se uita la un film, si mi s-a parut o intrebare buna.

Luci@N spunea...

am detaliat...