miercuri, 23 septembrie 2009

"EU SUNT SCENARIST... CA SĂ ZIC AŞA"

Probabil unii vor să afle cum a fost admiterea la master UNATC, scenaristică, unde am ajuns printr-un foarte fain context de împrejurări.
Atmosfera de-acolo mi-a adus aminte de ce nu am renunţat la facultatea asta, la scenaristică şi la scris.
Pentru că suntem doar nouă în grupă. Pentru că profesorii ne ştiu numele la toţi şi se interesează de părţi de biografie, pentru că îşi aduc aminte şi râd de cum eram noi în anul I şi pentru că vorbesc despre noi cu prietenii lor. Pentru că se enervează când cineva vrea să se facă scenarist imbecil când o să fie mare şi nu vrea să se facă scenarist pasionat. Pentru că se enervează şi bat cu pumnul în masă până cade proiectorul de pe picioruşele lui prea sensibile pentru nervii oricărui scenarist şi pentru că toate astea înseamnă că sunt oameni pasionaţi de studenţi, de scenaristică, de film.
Proba scrisă ar fi fost grea dacă nu ai fi fost informat măcar de basic dinainte de examen. Caracteristicile personajului principal în bibliografia de examen (Syd Field, Carriere, Carabăţ şi McKee).
Proba orală a fost genială. De ce vreţi să daţi la master? Ştiau ce vor să audă sau să simtă din partea noastră. Pasiune flamboaiantă, pentru că de aici porneşte totul şi cred că s-ar fi simţit jigniţi dacă cineva care nu adoră meseria ar fi intrat sub semnătura lor în facultate. Au pus şi destul de multe întrebări teoretice. Dar nu cred că vroiau să vadă cât suntem de puşi la punct cu bibliografia de examen ci cât de mult ne-a interesat bibliografia de examen. Întrebări personale. Nu pentru că îi interesa ce probleme avem noi (asta o să-i intereseze mai târziu, la cursuri). Pentru că munca de scenarist este o muncă a ta cu tine, a ta cu biografia ta. Cum îţi vezi viaţa contează pentru cum îţi văd alţii filmele.
Vai dom' profesor... aţi fost tare rău.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna,vrei sa dramatizezi un roman interbelic pentru un film de lungmetraj? Daca te intereseaza cauta-ma la 0724523548, George.

Anonim spunea...

Asociatia culturala SECVENTE organizeaza in parteneriat cu SAGA FILM un atelier de scenaristica pentru lung metraje fictiune, denumit SECVENTE. Vor fi selectati opt participanti pe baza scenariilor cu care vor aplica la atelier. Sub indrumarea tutorilor Razvan Radulescu si Alex Baciu, ei vor lucra la analizarea, rescrierea si finalizarea acestor scenarii. Pe langa consultarile individuale cu tutorii, vor fi organizate cursuri intensive si studii de caz deschise publicului, sustinute de profesionisti consacrati din industria cinematografica romaneasca: Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Florin Serban, Marian Crisan si Adrian Sitaru. Atelierul se va intinde pe o perioada de sase luni (septembrie 2011- martie 2012) si va fi impartit in trei sesiuni a cate patru zile, intre care se vor desfasura consultari on-line. La finalul atelierului SAGA FILM va oferi 10.000 de euro pentru cumpararea scenariului castigator.Detalii pe www.ateliersecvente.ro