joi, 14 mai 2009

ULTIMUL LUCRU LA CARE TE MAI GANDESTI


In fine, scenariul e facut din detalii. Cam asta e, atentia la detalii.
Si acum sa fim seriosi, cand ai 90 de pagini de film de scris, cu documentare, cu dialoguri, descrieri de lumina si ambianta, oricum probabil mai uiti sa pui accentul pe partea de sunet, in fine, se complica lucrurile.
Si unul din lucrurile care parca nici nu mai pare asa de important ramane numele personajelor. Pui unui personaj numele colegei tale de banca, numele de familie il inventezi dintr-o increngatura de litere care suna intr-un fel si gata. Treci la partea juicy.
Acum eu nu prea ma pot atasa de personaje pana nu le botez. Parca nu le am asa de clare in minte. E ciudat, dar nah, chiar trebuie sa le dau un nume care sa imi si placa, sa exprime ceva.
De obicei il dau intuitiv.
Pe de-o parte e aiurea sa fac o mare filozofie din cum se dau numele personajelor, dar e mica mea descoperire si o impartasesc.
Nu pun niciodata nume care sa inceapa cu Ca, Cu, Co. N-am chef dup-aia sa ma chinui sa evit cacofoniile, sa stric replica pentru ca cineva tre' sa zica "Vorbesti ca Cati" si suna prost.
Dup-aia aleg nume "adaptabile", daca e cazul. Poate in scenariu cineva o sa vrea sa ii dea un nume de alint. Asa ca numele trebuie sa se preteze pe nume de alint. Sau poate tipa e prostituata. Tatal ei ii zice Ioana, iar numele ei de scena este Yoly. In fine, sa aiba chestia aia de poti sa ii spui in mai multe feluri.
Nu ma innebunesc dupa alegerile gen Ana, Alexandru, Andreea. Subiectiv vorbind, sunt nume comune si se vede stradania aia chinuita de a face personajul sa para natural. Da, o cheama Ana, ceea ce o face mai apropiata de public.
De obicei cand te gandesti la ce nume sa ii pui, te gandesti automat si la ce fel de parinti are. Cu imaginatie? I-au pus un nume mai degraba alintat? Sunt poate de la tara? Sau sunt genul ala de familie saraca si care pune copiilor nume spectaculoase si lungi gen Iolanda? Parintii erau siguri ca or sa plece in Germania pana face copilul 3 ani si i-au pus un nume care sa se potriveasca acolo, si care e caraghios in Romania? Nu stiu, numele poate fi o parte de biografie.
Atentie la numele religioase. Te poti trezi ca i-ai dat numele David si ca dai o noua si intreaga simbolistica scenariului doar pentru ca David s-a batut cu Goliat. Daca faci chestia asta, fa-o constient. Bine, eu nu ma innebunesc dupa numele-simbol. Imi ajunge sa fie un simbol al clasei sociale.
Daca filmul e usor mai suprarealist (cum ne place tuturor sa scriem pana la un moment dat) pot intra in scena nume mai speciale.
Daca ai mai multe personaje cu nume asemanatoare iarasi mi se pare aiurea. E mai greu de retinut pentru public daca ai un Gabi si un Gogu in acelasi scenariu, mai ales daca nu o faci cu un motiv anume, ca sa spui ceva (Nita Ghitescu si Ghita Nitescu)
Cat despre numele de familie...am auzit multe nume inventate, care suna aiurea. Mai bine iei o carte de telefon sau iti aduci aminte numele colegilor din liceu ca sa nu fie ceva gen Priscinpescu. Nu stiu. E si partea cu numele importanta.

2 comentarii:

hatching hem spunea...

Buna ziua ! Predati dumneavoastra undeva cursuri de scenaristica? O faceti foarte bine!!!!Sunt in clasa a XII-a (Cervantes-Bucuresti) si mi-ar placea tare mult sa particip.Dati niste explicatii atat de detaliate si clare , incat cu putin talent si imaginatie,urmand indrumarile dumneavoastra ar putea oricine sa scrie un scenariu.Sper sa continuati sa faceti astfel de postari si multumiri pentru ajutor.

madalina murarescu spunea...

O sa incep prin a construi o punte mai putin formala. Prietenii blogului meu sunt si prietenii mei.
Nu, nu predau scenaristica, dar intamplarea face ca azi sa imi fi luat diploma de psiho-pedagog.
Examenul practic a fost un succes si m-a facut sa ma gandesc poate mai serios decat alte dati sa si predau.
Sunt deschisa oricand discutiilor. Adresa mea de messenger este funie_si_sapun. Ma bucur ca blogul si-a atins scopul si sper si eu ca postarile urmatoare sa te ajute.
Multumesc pentru receptivitate.