miercuri, 20 mai 2009

IT'S ALL ABOUT ATTITUDE


Spun si eu ce mi s-a zis (la cursul profesorului Nicoara).
Unul e Harap Alb, unul e Johny Depp in Fear and Loathing In Las Vegas, unul e Batman sau domnul Lazarescu si de fapt unul e EROUL. In filme exista un singur protagonist oricate personaje sau conflicte si subploturi ar fi. Un film cu mai multe personaje principale este legitim refuzabil la productie pe motiv de dezordine. Doua personaje principale duc la tot felul de probleme ale cardinalei (Dumitru Carabat pentru lamuriri).
Unele filme par sa aiba doua personaje principale si pot sa te insele. Thelma and Louise - Louise e personajul principal. Alte filme au personaj principal discutabil (No Country For Old Men - as zice ca e Llewelyn). Exista un singur personaj principal. Ca spectator poti sa te lasi indus in eroare, dar nu si ca scenarist.
"Personajul principal are un comportament aberant" - Louise il omoara pe redneck pentru ca a jignit-o, fuge de la locul crimei, devine dintr-o sudista linistita fugitiva.
El Dorado (pentru ca il am proaspat in minte) - tipul nu suna la politie sa reclame ca un hot se afla sub patul lui, in schimb adoarme pe fotoliu si in timp ajunge sa se imprieteneasca cu el.
Nu ia deciziile la care ne-am astepta si care ar termina filmul dupa primele 10 minute.
"Personajul principal se identifica din primele 5 minute" - nu doar prin comportament aberant, dar si vizual este diferit. Ia atitudine. "Dracu' l-a pus?!" pe Llewelyn sa ia valiza cu bani. Ia parte la crearea dezechilibrului initial, provoaca antagonistul.
"Personajul principal este singurul care ia atitudine cand apare dezechilibrul". El vrea cu orice pret sa rezolve o problema, de la "mi s-a furat bicicleta" pana la "vreau/trebuie" sa salvez lumea.
"Personajul principal sufera schimbarea" - pana la sfarsitul filmului sufera o schimbare - eventual chiar si fizica (Duel pe autostrada - tipul cu ochelari, cravata si camasa devine un barbat dur, gata sa ia atitudine, cu ras isteric cand camionul cade in prapastie) dar mai ales psihica - o lectie invatata.
Dupa cum spuneam, nu sunt ideile mele, dar subscriu lor dupa fix 4 ani de jungla scenaristica.

Niciun comentariu: