duminică, 24 mai 2009

DA-MI VOIE SA TE SOCHEZ


Ador englezii, sau cel putin un aspect al brandului englezesc. Umorul subtil si ironia. O foarte frumoasa forma de comunicare si un alt fel de lama, care se infige mai adanc. Doar pentru ca e mai ascutita, drept pentru care o simti mai tarziu, nu inseamna ca nu e tot o lama.
Omenirea are tendinta de a se autodepasi cu socurile. Filmele sangeroase din anii 80 sunt cel putin ridicole astazi si usor de depasit cu o tehnologie mai vie decat acum...30 de ani. Iar peste inca 30 de ani snuff-ul tehnologic va depasi eventuale snuff-uri reale. Filmele porno se autodepasesc prin imaginatie in fiecare zi, iar Deep Throat, care a creat controverse la vremea lui, este doar un been there done that, what's new? pentru actori consacrati (?) din bransa.
Dar ironia nu se va demoda prea curand si va continua sa nasca nu doar controverse, dar si filme de calitate. Ever-green-ul socului de multe feluri ramane subtilitatea, care e se pare din ce in ce mai greu de depasit. Altfel de ce ar fi fost interzise filmele subtile din perioada comunista? Si ca sa nu vorbesc doar despre Romania, de ce m-a surprins "Dr. Strangelove" si de ce ramane actual? Pentru ca vorbeste intr-o limba pe care mai devreme sau mai tarziu o intelegi. Frustrarea omului caruia nu ii place societatea in care traieste, dar care te face sa zambesti mai ales atunci cand gasesti puncte comune cu el. Care ar fi putut trece de cenzura daca nu s-ar fi prins cativa de mesaj. Si da, asta genereaza unde mai mari de soc, in timp si in spatiu, pana la prigonirea artistilor care si l-au permis. Vrei sa sochezi? Nu vorbi despre puta actorului sau despre sangele care sare din toate directiile. Fii sincer si rezolva printr-un film simpatic problemele. Tine lectii de morala care sa deranjeze cat mai multi oameni, eventual din politica. Dozeaza tot ce pui in scenariu, pentru ca pana la urma asta e farmecul scenaristicii - dozajul care poate duce un film spre ridicol sau spre sublim. Poate e o reteta mai buna decat cea pe care o preluam pe negandite de la plebei.
Ironia e tot un fel de rautate. Doar ca mai inteligenta.
Imi pare rau ca suna imperativ. Fa! Scrie! Nu! Adu-mi! E doar aprinderea pasionata pe masura ce imi fac lucrarea de licenta.

6 comentarii:

Alex spunea...

Cred ca dintre toti regizorii, Kubrick a reusit cel mai subtil si puternic sa loveasca in diferite institutii dar mai ales diferite metehne (ce m-amuza cuvantul asta! :) )/defecte/atitudini controversate umane. Sa ne traiasca. Ma rog. Impropriu zis. :D

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

Uai, mai ales in Dr. Strangelove. A fost genial filmul.

caturday spunea...

Deep Trought e un eufemism pentru deep throat? :D

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

Uh...and what did I say?

Alex spunea...

Indeed it was. Strangelove, nu deep trought. :) Desi...my personal favourite ramane cred Clockwork Orange.

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

Vorbind de Portocala mecanica. Asta, asa, pentru ca mi=ai adus aminte :)