luni, 31 martie 2008

INCA O ARTA?!

Sunt in total 7 arte si, mai in gluma, mai in serios, mai in figuri de stil, o multime de aspirante la titlul artistic (arta culinara, arta conversatiei, arta de a fi om...)
Tehnologia ajuta si ea cat poate de mult la dezvoltarea artistica. Mai un aparat foto, o proiectie, o melodie din bipurile de la telefon, lucruri mici si importante, care tehnologizeaza ideile si le fac mai usor de pus in practica.
Mai nou i-a crescut o ramurica artei cinematografice. O crenguta cu muguri care abia asteapta sa fie recunoscuta. Daca ii spunem film interactiv suna mai artistic si mai credibil. Daca vorbim de jocuri pe calculator ne indepartam putin de subiect, dar trandafirul oricum i-ai spune tot aceeasi mireasma o imprastie.
Nu stiu cat va jucati pe calculator si nici daca ati ramas la stadiul de pacman si snake pe mobil, in statie, cat asteptati metroul, dar unele jocuri isi fac bine treaba. Angajeaza scenaristi si regizori, isi iau ca baza romane filozofice (bioshock), invadeaza mitologia si istoria si mai nou scriu mitologie urbana. Mai mult, au aparut premiile BAFTA pentru jocuri. Asta inseamna ca nu mai este obligatoriu sa faci jocuri comerciale. Poti sa alegi varianta mai anevoioasa a jocurilor care isi impun o forma artistica, special pentru a impresiona juriile unor concursuri si a ochii un premiu + reclama.
Pana la urma nimeni nu s-a scandalizat in momentul in care a inceput sa apara tehnologia 3d in filme. Cum ar fi sa preia controlul de tot? Adica, daca stai sa te gandesti, singura care ii sta in cale artei filmelor interactive este istoria sa, nu prea onorabila.
Ei, oricum nici cinematograful nu are un pedigree foarte posh, ca doar a pornit ca distractie de balci.

Un comentariu:

Elis spunea...

Blog, Blog, Blog ...

Cat ne-a lipsit noua acest cuvant ... "ioi tulai" ar zice telefonul meu, dar marele noroc este ca nu il las sa vorbeasca.

Am zis ca imi dau si eu cu parerea despre blogul tau si uite ca greu, dar acuma incerc sa adun cateva cuvinte.

De cand am tot intrat pe blog, ai mai schimbat una alta. Unele in bine, altele in rau. Cel mai mult si cel mai mult imi place continutul blogului. Textul este de mare valoare artistica, chiar daca suna putin distractiv asa si nu prea imi vine sa cred, dar depaseste cu mult textele altor bloguri, care incearca sa existe si ele pe acest internet cuprinzator. Serios, felicitarile mele pentru text.

Al doilea lucru foarte positiv mi se pare coloana din dreapta cu informatii, si poze de filme, link-uri. Foarte foarte bine facut. Sincer din nou, nu ma asteptam, si apreciez ce scrie acolo. Despre gusturi nu discut.

Acuma, daca toata lumea ar fi de aceeasi parere cu mine la punctul unu si doi vei deveni in scurt timp un eveniment pe internet. Sunt convins ca se va si intampla daca vei continua.

Ca informatician care vede cam rar razele soarelui, da-mi voie sa iti dau si cateva sfaturi. Un text scris gramatical corect, si in stilul "chat" sau stilul "cool" este mult mai apreciat in general pentru ca se citeste mai usor. Si dupa primii ani in care fiecare am prescurtat cuvintele cum am putut si am inventat altele noi, tendinta de astazi este aceea de a reveni la corectitudine. Tocmai din faptul ca multi s-au saturat de asa ceva, si oboseste.

Dar ma bucura faptul ca ai vazut si tu. Si ai corectat textul, scriind macar literele mari si mici cand trebuie. Mai e un singur pas, care, intr-adevar e mai greu de facut, si anume a folosi ... na ... acuma ce fac ... ca eu pe tastatura mea nu am literele specific romanesti. a refer la acelea romanesti, echivaltene la ä,ü. Stii tu.

Eu acuma nu am literele astea pe tastatura, dar 80%-90% dintre cei care scriu zilnic articole pe romana le au.

E mult de lucru, e drept, dar ai fi prima care ar face acest lucru. Nici macar cei din presa nu scriu pe internet asa, desi ziarele stiu sa le editeze corect.

Gata, mi s-a facut foame de cand tot scriu aici, asa ca ma fac praf si dispar.

In concluzie: FELICITARI!!! M-ai impresionat inca odata mai mult decat pozitiv. Continua si vei ajunge departe.

TOI. TOI. TOI.