vineri, 10 aprilie 2009

TAKE A SAD SONG AND MAKE IT BETTER


Unde se termina viata si unde incepe filmul? Pai probabil undeva intre credibil si incredibil. Iar filmul trebuie sa fie ceva mai credibil decat viata, pentru ca de-aia se plateste bilet. Si acum cineva se intreaba "pai si daca e sf?". Uite, exemplu de SF. O lume in care eu demolez toate lucrurile pe care le cunosc, oameni care peste 100 de ani evolueaza atat cat sa stea in cap, scaune care canta serenade sub balconul fotoliilor si canapele geloase. Unde ma duce filmul? Ori la o sala goala, ori la ceva mult prea experimental pentru incasari, deci acelasi lucru.
Totul trebuie sa fie credibil. Inclusiv "Stapanul inelelor" sau "Star Trek", ca nu degeaba s-a facut religie dupa cel din urma.
Cel mai bine se vede asta in jocul actoricesc. Daca o voi aduce pe verisoara mea de 6 ani sa joace rolul lui Rose din "Titanic" nu o sa planga tot atatia oameni. Iar in spatele jocului actoricesc sta, printre altele, si dialogul.
Cum ajungi la credibilitate? Clar nu prin realism, nu prin decoruri accurate, nu prin actori care stiu sa planga la comanda. Prin emotii transmise elegant. Poti sa ii pui pe oameni sa danseze si sa faca un musical pe care sa il creada toata lumea, chiar daca nimeni din public nu a dansat pe strada vreodata. Daca ai prins firul emotional al publicului, poti foarte bine sa ii faci pe cei doi mafioti sau indragostiti, sau parinti sau ce vrei tu, si extraterestrii care se bat cu sabii laser si este ok.

3 comentarii:

Luci@N spunea...

da,emotia transmisa trebuie sa fie credibila;spectatorii o vor impartasi si gata,
i-a "luat valul",doar vorbim despre manipulare,nu?
p.s.am prelut "tema" si ma voi conforma;scrii ceva despre timpul filmic?

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

apropos de manipulare. ma gandeam mai inainte la niste chestii. le-am scris la fel de random cum mi-au venit in minte.
o sa scriu maine si despre timpul filmic. azi ascult rolling stone si beau ceai de catina. toata ziua.

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

well, mai dureaza putin cu timpul filmic. scuze. deocamdata am 99% treaba si 1% somn. oricum o sa postez si despre asta pentru ca vreau sa le am sistematizate undeva.
Poate ne vedem la atelier la Arad. Have fun. Multumesc ca imi urmaresti blogul :)