joi, 2 aprilie 2009

TERMINUS PARADIS - CUM SA OMORI ELEGANT UN PERSONAJ



Personajele mor. Asta e. Ca in viata. Se mai intampla. Lasa dezastru in urma, tristeti si conflicte nerezolvate, dar din pacate nu poti sa termini toate filmele la altar. Bine, ele nu mor degeaba. Cateodata mor ca sa se rezolve conflictul, alta data pentru ca meritau, alta data ca sa te impresioneze pe tine, si cel mai bine, mor din toate trei motivele.
Terminus Paradis. Cea mai faina moarte a personajului principal. In primul rand te atasezi de personaj inainte sa moara, dar oricum asta se intampla in multe filme. Vreau sa ajung la felul in care te atasezi de personaj. E clar un tip scrantit. Nu e genul de care sa te lasi agatata, nu e genial, mai e si nebun, agresiv, nu prea are ce sa iti placa la el. Si totusi e frumos sa il urmaresti, sa te obisnuiesti cu personalitatea lui, sa te atasezi de relatia lui cu Norica. Probabil meritul este al dialogurilor simpatice. Iar faptul ca nu e genul ala de personaj dupa care chiar sa plangi cu lacrimi de crocodil face finalul impresionant dar nu siropos.
Deci, cred ca daca voi omora vreodata un personaj, o sa il omor elegant. Fara prea multe bocete, sa merite, sa stii ca o sa moara, dar tot sa iti para rau.

6 comentarii:

Kami spunea...

Eh, dar atunci unde mai este drama? Nebunia si disperarea de a vedea acea fiinta minunata dandu-si duhul pe altarul sublim al artei mi se pare muuuult mai savuroasa ;)

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

Kami. Lasa ca si prostii pot sa impresioneze. Sa vezi ce moment frumos e la sfarsit, cand o arunca pe tipa din tren. Vorbim luni la job. Iti aduc filmul

Alex spunea...

Imi place cand mor personajele asa...subit si TOTAL neasteptat. In genul mortii lui DeCaprio in "Cartita" sau a draciei aleia din El Labirinto Del Fauno (cand devine BRUSC violent filmul, te scoate BRUTAL din reverie). Traiasca Guillermo. :)

Si da, deci omoara-le subit, fara mari dracii lacrimogene. E mai secsi. :D

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

Da, e spinoasa chestia cu omoratul personajelor. Mie imi place sa traiasca si sa se chinuie. Ca pana la urma, cu riscul de a suna suicidal (nu cred in sinucidere), dar moartea e chiar cea mai facila rezolvare a problemelor din filme.

Luci@N spunea...

moartea,daca este de folos,trebuie folosita/amintita.

madalina murarescu spunea...

Chiar, cand e utila moartea in scenariu? Ca tot pornisei la un moment dat discutia pe blogul tau.