vineri, 10 iulie 2009

TEMĂ DE VACANŢĂ


Leapşa pentru cine vrea.
Charlie Manson. Ava Gardner. Mahatma Gandhi. Ken Kessey. O descriere fictivă a copilăriei lor (sau a unuia dintre ei, sau a oricui altcuiva), cu evenimentele importante. Cum erau părinţii, cum era casa în care stăteau, cum învăţau, ce materii le plăceau.
O să mă gândesc şi eu zilele astea la o biografie drăguţă. Probabil pentru Gandhi.
Mi se pare un exerciţiu ok de scris creativ, dacă nu neapărat de scenaristică. Sunt curioasă unde se ajunge.

3 comentarii:

Remus spunea...

Fane Pop si ceea ce facea el in 1989.

Activist si membru al securitatii angajat in secret ca goarna in sedintele de plen, adunarile si congresurile lui Ceausescu. Are in subordine mai multi securisti pe care ii foloseste spre a-si implini misiunea de trambitas. Mai exact, Fane a inventat metoda triunghiului care consta in plasarea a trei oameni printre masele spectatoare la sedintele ceausiste in forma de triunghi. Atunci cand primeau semnul facut de Fane insusi sau din discursul tovarasului Ceausescu, cei trei aplaudau si strigau in cor aceleasi lozinci fiecare. Minunea facea ca, fiecare persoana aflata in centrul triunghiului sa imite in totalitate ceea ce auzea si astfel fiecare credea ca aplauda de bunavoie si nesilit de nimeni. Fane Pop facea lucrul asta de fiecare data cand i se crerea de la centru si pentru locatii unde spectatorii proveneau din medii diferite si prezentau riscul de inaprobare fata de sistem.
In rest, Fane statea la bloc intr-o garsoniera. Locuia pe Magheru si trecea rar pe acasa. Vecinii nu stiau prea multe despre el ca nu il vedeau prea des. Cand venea acasa, era des vazut in compania unui barbat barbos pe la vre-o 50 de ani, foarte susceptibil si doar la ore tarzii din noapte. Intr-o duminica, nea' Mitica de la doi il vazu pe Fane venind acasa in fuga transpirat si cu mainile pline de sange. "Am taiat o gasca la tara la Frumusani" fu explicatia lui cand a dat nas in nas cu vecinul. Nea' Mitica ii dete crezare si-si vazu de ale lui amintindu-si ca are un var la Frumusani pe care nu i-ar prinde rau daca la-r revedea.



"Miticaaaa"
"Tudorascule...."
"Ce bine-mi pare ma ca ai mai trecut si tu pe la noi pe la Frumusani. Hai ma ca iti tai o gaina si ti-o pun in traista ma vere ma. Si iti dau si doua-trei oua sa-i duci lu' Marcela."
Si atunci, duminica, Tudor incepu sa-i povesteasca lui Mitica isprava din sat. Se facea azi-dimineata pe la 12, a venit militia la ei la biserica si inca vre-o doua dube de soldati. Au scos toti enoriasii afara si au inchis usile cu popa inauntru. Au stat 10 minute si au plecat in tromba dupa care parintele a invitat pe toata lumea sa intre sa-si termine slujba. Maria a lui Dodica din vale zice ca maica-sa nu s-a mai intors de la biserica si a dat-o disparuta in tot satu'.
Femeia banuieste ca a intrat in altaru popii (mai avea grija de una de alta pe la biserica si se intelegea cu parintele care ii dadea voie sa mai faca curat sau sa puna cele trebuincioase pe acolo) si acolo a ramas. Cauta ca bezmeteca prin tot satu' dupa ea dar nici urma.


ESTI

Remus spunea...

ERATA

la-r = l-ar

ora 12 = ora 9

madalina spunea...

tare povestea. chiar misto, Remus. O cred si daca e inventata si daca nu