Pe scurt, filmele snuff, nici macar daca ar exista nu ar fi filme.
Pe larg, "genul" este mai degraba un fel de "monstrul din Loch Ness". Multi spun ca au vazut, dar nu au nici o dovada, iar de cele mai multe ori se dovedeste ca doar li s-a parut ca era un snuff sau ca cineva le-a jucat o festa.
Se spune ca prin anii 70-80 cineva si-a dorit atat de mult sa iasa in evidenta incat a facut un film de groaza (genuine) dar in care actorii chiar erau omorati, nu doar in stil sadic dar, daca am inteles bine si cu implicatii erotice (snuff out a life - a sufla o viata, ca atunci cand sufli intr-o lumanare). Se semna un contract inainte iar actorii erau gata sa isi dea sufletul pentru arta (si pentru o suma de bani echitabila). Bineinteles ca toate filmele declarate snuff au fost prinse cu sucul de porumb in sac, cu props si prosthetics, iar actorii au fost adusi teferi si nevatamati in curtea de judecata, demonstrand cu proba A - sticla de ketchup pe jumatate goala - ca nu a fost omorat nimeni pe platou.
Voi trece peste cel mai important aspect (si anume ca sunt oameni care s-au inspirat din filmele snuff) si voi ajunge la filmul pe care l-am vazut aseara. "Cannibal Holocaust". Un film de groaza naiv, dar foarte controversat tocmai pentru ca a fost declarat snuff (pana in momentul in care actorii au fost readusi la viata in sala de judecata). Cam atat de bune au fost efectele pentru vremea aceea.
Ca sa nu pierdeti vremea sa va uitati la el: Un grup de tineri documentaristi merg in jungla Amazoniana sa faca un documentar despre canibali. Pentru a provoca lucrurile sa se intample si pentru a adauga dramatism documentarului (si mai ales pentru ca erau bolnavi de sadism) incep sa isi bata joc de canibali. Le dau foc, ii maltrateaza, ii bat si violeaza femeile tribului. Pana in momentul in care canibalii se revolta si ii omoara. Iar concluzia, spusa pe un ton grav, este "pana la urma, cine sunt de fapt salbaticii?".
Doua lucruri mi s-au parut interesante: regizorul chiar a lucrat cu canibali adevarati (cum regizezi un astfel de film? Daca nu percuteaza cand dai cut?). Al doilea, secventa cea mai controversata, tipa trasa in teapa. Foarte bine facut efectul. Cred ca toata lumea se uita la fata personajelor-cadavre. Nu stiu daca am vazut vreodata actor care sa nu respire sau sa nu ii tremure genele timp de 15 secunde in acelasi cadru. Efectele depasesc tehnologia anilor 80.
So, crezi in filmele snuff?
2 comentarii:
Sincer,este pentru prima oara cand citesc/aud ceva despre filmele"snuff"!
:) si eu am aflat de ele acum 2 saptamani. si n-am gasit mai nimic despre snuff in romana pe net
Trimiteți un comentariu